Temmuz 9, 2025

Asi Irmağı Islah Çalışmalarına Başlandı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Asi Irmağı'nda 4 etapta gerçekleştirilecek ıslah çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Proje, sarsıntı sonrası taşkın risklerini azaltmayı ve kent merkezinin estetik görünümünü uygunlaştırmayı hedefliyor.

Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan, Suriye’den geçerek Hatay‘ın Samandağ ilçesinden Akdeniz’e dökülen Asi Nehri‘nde 4 etap halinde gerçekleştirilecek ıslah çalışmalarına başlandı.

Afet sonrası konutları, iş yerlerini, okulları, hastaneleri, tarihi yapıları, altyapıyı ve insanları en uygun biçimde yaşatacak her ne varsa topyekun ayağa kaldırdıklarını belirten Masatlı, “Eskisinden daha sağlam yerlerde, hoş, güçlü ve estetik bir kent inşa etmeliyiz. Velhasıl Hatay’a, Hataylı hemşehrilerime yakışacak biçimde ayağa kalkıyoruz.” dedi.

Masatlı, Hatay’ın zelzeleler öncesinde de gereksinim duyduğu mega projeleri hayata geçirdiklerini lisana getirdi.

Belen-Topboğazı otoyol tüneli ve Anadolu’nun en büyük atık su tünelinde çalışmaların tüm süratiyle devam ettiğini vurgulayan Masatlı, havalimanındaki mevcut pistin onarıldığını, yeni pistin de inşa edildiğini tabir etti.

4 etapta ıslah edilmesi planlanan ırmakta çalışmalara başlandı

Masatlı, bu bağlamda bugün de Hatay için sembol kıymetlerden olan Asi Nehri‘ni ihya edecek bir projeyi de hayata geçirdiklerini belirtti.

Projenin kıymetine ve ayrıntılarına ait bilgi veren Masatlı, şöyle devam etti:

“Türkiye’de olmayıp, döküldüğü yer Türkiye’de olan tek ırmak, Asi Nehri‘dir. Tüm bu istikametiyle Asi Irmağı Hatay’ımız ve ülkemiz açısından değer taşımaktadır. Kış ve ilkbahar aylarında meydana gelen yağışlardan oluşan taşkın ve seller evveliyatından beri Hatay’ımıza ziyan vermektedir. Türkiye’deki uzunluğu 88 kilometre olan bu nehrimiz, 6 Şubat sarsıntılarında meydana gelen kıyı heyelanlarından kaynaklı ziyan görmüştür. Dünyanın en büyük uygunlaştırma operasyonu kapsamında da tüm bu taşkın risklerinin ortadan kalkması için bütünleşik bir yaklaşımla yani 500-1000 yılı da hedeflenerek, Asi Irmağı’nın 4 etapta ıslah edilmesi planlanmış ve çalışmalara da başlamış bulunmaktayız. Bu doğrultuda da Asi Irmağı’nda 8 bin 170 metre çift taraflı ıslah çalışması yapılarak, taşkın ziyanlarının önlenmesi ve kent merkezinin estetik bir görünüme kavuşturulması hedefiyle start vermiş durumdayız. Bu proje kapsamında kent merkezini kapsayan 8 bin 170 metrede ana kol ve yan kollarında, yaklaşık 350 bin metre fore kazıklarla ve 210 bin metre beton enjeksiyonla öncelikle güçlendirme yapacağız.”

Vali Masatlı, ana kol üzerine yapacakları, sarsıntıda hasar almış 4 köprüyle ırmağın iki yakasındaki ulaşımın inançlı ve konforlu olmasının sağlanacağını da lisana getirdi.

Köprübaşı mevkisinde bulunan, Cet Köprüsü’nün de tarihi siluetine uygun hale getirileceğini söz eden Masatlı, şöyle konuştu:

“Şu an prestijiyle 12 bin 320 metre taşkın muhafaza duvarları inşa edilecek ve mümkün bir debi yüksekliğinde de kent merkezimize ziyan gelmemesi sağlanacaktır. Tüm bu altyapı işleri bittiğinde, kent merkezini kapsayan alanda yapılacak peyzaj ve etraf düzenlemeleriyle de Hataylı hemşehrilerim için sosyalleşebilecekleri, nefes alabilecekleri toplumsal alanların çalışmaları da Emlak Konut Yönetimimiz tarafından yapılmaya başlanmıştır.”

Bu projenin kente çok yakışacağını belirten Masatlı, Hatay’ı bir dünya kenti olarak her yanı, tarafı ve ögesiyle ayağa kalkana kadar bir seferberlik ruhuyla çalışacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Lale Esaslı Karagöz – Şimdiki

About The Author