Temmuz 27, 2025

Gaziantep’te çok sıcaklar su tüketimini artırdı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tesirli olan sıcak hava dalgası nedeniyle Gaziantep'te su tüketimi günlük ortalama 50 bin metreküp arttı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde tesirli olan sıcak hava dalgası nedeniyle Gaziantep’te su tüketimi günlük ortalama 50 bin metreküp arttı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bilgilerine nazaran, Temmuz ayı sonuna kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği, kimi bölgelerde sıcaklığın 45 dereceyi bulacağı kestirim ediliyor. Bu durum suyun buharlaşmasını hızlandırırken, su kaynaklarına olan muhtaçlığı da artırıyor. Türkiye’nin birçok bölgesini, bilhassa de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni tesiri altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle günlük su tüketimi yükseldi.

Günlük su tüketiminde ortalama 50 bin metreküplük artış yaşandı

Gaziantep Su ve Kanalizasyon Yönetimi (GASKİ) datalarına nazaran, sıcaklıkların tesirli olduğu Temmuz ayında kente verilen günlük su ölçüsünde geçen aya nazaran ortalama 50 bin metreküplük artış yaşandı. GASKİ’den elde edilen bilgilere nazaran, Temmuz ayı öncesinde günlük 600 bin metreküp olan su tüketimi, Temmuz ayında 650 bin metreküpe çıktı. Bu artış günlük bazda ortalama 50 bin metreküp, haftalık bazda ise 350 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.

“Bu yıl tarihimizde görülmemiş kuraklık ve su tüketimiyle karşı karşıyayız”

Gaziantep Su ve Kanalizasyon Yönetimi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle su tüketiminin bir evvelki yıla oranla artış gösterdiğini söyledi. Sönmezler, kentte sıcak havaların tesiriyle 50 bin metreküp ile son vakitlerin en yüksek günlük su tüketiminin yaşandığını belirterek, “Bu yıl tarihimizde görülmemiş kuraklık ve su tüketimiyle karşı karşıyayız” dedi.

Kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranının ise şu an için kâfi olduğunu bildiren Sönmezler, kentte şimdilik su kesintisinin uygulanmadığını lakin mevcut su kaynaklarının ise çok hassasiyetle yönetildiğini lisana getirdi. Gaziantep’te yağışların son yıllara kıyasla azaldığını belirten Sönmezler, kentte son yılların en kurak devrinin yaşandığını tabir ederek, vatandaşları acil ve şuurlu su tasarrufuna davet etti.

“Ocak ayında kentimiz hiç yağış almadı”

Vatandaşlara ikazlarda bulunan Sönmezler, şebeke suyuyla çim, bostan ve bahçeleri sulamaktan kaçınılması, havuz dolumlarının da bu devirde ertelenmesinin değerli olduğunu kaydetti. Gaziantep’in 2025 yılında tesirini artıran önemli kuraklık nedeniyle su kaynakları açısından kritik bir süreçten geçtiğini söz eden Sönmezler, “Aslında tüm dünya ve ülkemiz, ağır olarak da bölgemiz önemli bir kuraklık yaşıyor. Biz 2025 yılında bunu en ağır olarak hisseden vilayetlerden birisiyiz. Biz 2024 yılından 2025 yılına geçtiğimizde, ocak ayında nasıl bir kuraklıkla karşılayacağımızı daha çabucak ocak ayında anlamıştık. Mesela ocak ayında kentimiz hiç yağış almadı. Yani bir kilogram bile yağış almadı. Bu tahminen de Gaziantep tarihinde kışın en değerli aylarından birisi olan ocak ayında hiç yağış olmaması 2025’in nasıl geçeceğinin birinci sinyallerini veriyordu. Lakin gerisinden şubat ayında da önemli bir yağışımız olmadı. Zira şubat ayı bizim için hem kar yağışlarının olduğu kışın kıymetli bir ayıdır. Aşağı üst 44 kilogram oran bir yağış aldık. Şubat, mart ve nisan aylarında kâfi yağış alamayınca, metrekareye düşen yağış olarak Gaziantep’in ortalaması yıllık ortalaması yüklü olarak 500 ile 550 kilogram oranıdır. Meğer biz 2025 yılında şimdi bunun 4’te, 5’te 1’i kadar 110 kilogram oran kadar bir yağış aldık. Tabi ki bu bizi çok etkiledi” dedi.

“Günlük ortalama 650 bin metreküp su tüketimi var”

Şehre su temin eden ana kaynak Düzbağ İsale Çizgisi ile Kartalkaya Barajı ve Mizmilli Kuyuları’ndan düzey bakımından şu an için külfetli bir durum olmadığını belirten Sönmezler, “Olağanüstü kuraklık yaşadığımız bu periyotta kentin su tüketimi de arttı. Bugün Gaziantep’e daha evvel hiç yaşamadığımız kadar fazla su veriyoruz. Zira kuraklığın ve nüfus hareketlerinin de tesiriyle daha fazla suya talep var. Aşağı üst ortalama günlük kente verdiğimiz su ölçüsü 650 bin metrekaredir. Bu Gaziantep tarihinde ulaştığımız en yüksek sayılar ve kentimizi besleyen Düzbağ kaynağı şu anda tesirli olarak çalışıyor. Yeniden Kartalkaya Barajı’mızdan ve Mizmilli kaynağından kentimizi besliyoruz. Tabi ki kuraklık yalnızca bizi etkilemiyor. İçme ve kullanma suyunun dışında ziraî sulamada da çok değerli kahırlar yaşanıyor. Biz şu ana kadar üç başka kaynaktan besleyerek kentimizi inşallah susuz bırakmadık. Temmuz ayı itibariyle şu anda rastgele bir noktada planlı ya da plansız kesintimiz yok. Yalnızca oluşan küçük arızalarla ilgili ya da terfi merkezlerimizin olduğu bölgedeki güç kesintisi olursa lakin o vakit sisteme su vermeme durumumuz var. Temmuz ayının sonuna yaklaştık. Önümüzde koskocaman bir ağustos ayı var. İnşallah ağustos ayında tekrar günlük ortalama 650 bin metreküp su tüketimi olacağını iddia ediyoruz” diye konuştu.

“Altın kıymetinde olan suyumuzu çok daha dikkatli kullanmalıyız”

Barajlarda kâfi suyun olduğunu bildiren Sönmezler, “Şu anda bizim Kartalkaya Barajı’nda 50 milyon metreküpün üzerinde suyumuz var. Yani bizim şu andaki tekrar yağışların gelip havzamızın daha çok suya ulaşacağı periyoda kadar bizim gereksinimimize yetecek kadar suyumuz mevcut. Kuraklığın yaşandığı bir devirde her şey olağanmış üzere davranamayız. Bu devirde hepimizin altın pahasında olan suyumuzu çok daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Muhtaçlıktan fazla su tüketilmesin. Suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. 45 derecelere ulaşan sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıyayız. İnşallah bu süreçte de daima birlikte suyumuzu daha bu türlü tedarikli kullanarak, tasarruf ederek ve israf etmeden önümüzdeki ağustos ve eylül ayını da sağlıklı bir biçimde geçirmeyi planlıyoruz” biçiminde konuştu. – GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Lokal

About The Author